Blog

10 Mart 2020

8 Martta MÜKAD

MÜKAD 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında MÜKAD’ın yöneticileri ve üyeleri çeşitli etkinliklerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve bu bağlamda teknolojik bilgi donanımlı kadınlar olan mühendis ve mimar kadınlar adına sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar.

4 Mart Çarşamba günü Başkent Üniversitesi’nde düzenlenen’’ Türkiye’de ve Dünyada Mühendislikte Kadın’’ konulu panel’ in açılış konuşmasını Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal yaptı. Üniversitenin Mühendis Kadınlar Topluluğu tarafından düzenlenen panelin sunuculuğunu Endüstri Mühendisliğ4.sınıf öğrencisi Meltem Uzuner ve panelin moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz yaptı.

‘’Kadın da mühendis olur.’’ diyerek yaptığı çalışmalar 2011 yılında ABD de WORMS ödülüne layık görülen Dengiz  Türkiye’deki  kadın mühendis oranının %28 ile dünyadaki birçok ülkeden daha fazla olmasının yurt dışında da çok merak edildiğini belirtmiştir.Bunun  nedenini araştırdığıında Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye  Cumhuriyeti’in kuruluşu esnasında atmış olduğu  sağlam temellerin bu sonucu doğurduğu bilgisine ulaştığının altını çizmiştir. Son yıllarda bu oranın % 22 lere düşmesinin üzücü olduğunu, mühendislik fakültelerinin tercih edilebilirliğinin ve mezuniyet sonrası istihdamın  sağlanabilmesinin önemini ve bu konuda  yapılacak çalışmaların çok değerli olduğunu belirtmiştir.

Panelistlerden Başkan Esma Sarıaslan Divrikli eşler arasında ortak sorumluluk paylaşımının önemine değindi. Kadınların lehine gibi gözüken bazı yasaların özel sektörde nitelikli kadın personel istihdamını azalttığına da dikkat çeken başkan gençlere mesleğinize sahip çıkın dedi ve MÜKAD’ın hedeflerini anlatarak  çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Lİmak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir kadın girişimciliğinin önemine dikkat çekerken kendi firmalarında mühendis kadın personel sayısının son projelerle birlikte  artışını anlattı. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi ile ciddi bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerini ve hayatlara dokunmaya devam edeceklerini sayısal verilerle anlattı. Gençler mutlaka girişimci olmalarını, ezberden uzaklaşıp  yenilikler bulmalarını  tavsiye etti.

Dr.Figen Ar Akademisyenlik sonrası yaptığı çalışmaları ve Bala’nın Avşar Köy’ünde kurduğu kadın kooperatifi ile kalkınma Ajansı destekleri alarak kadını güçlendirmekle ilgili çalışmalarını anlattı. Sıfır atık projesi kapsamında her türlü atığı değerlendirdikleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandıkları projede ‘’Türk Kadınının azmini ve becerilerini anlatarak mutlaka ev kadınlarının ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirtti.

MÜKAD ve ANGİKAD Başkan Yardımcısı Züleyha Özcan ise Toplumsal Cinsiyet eşitliği konusunun önemine dikkat çekti ve bunu tek başımıza yapamayız. Ne zaman ki erkekler, kadınlara fırsat Eşitliği verilmesi konusunda kadınların siyaset, iş dünyası ve sosyal yaşamda daha etkili olması konusunda konuşmaya başlarsa, biz o zaman birşeyler başarmışız demektir dedi.Ayrıca Özcan gençler girişimci olmanın değerini ve önemini de anlattı.

MÜKAD Antalya proje Sorumlumuz ve Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi  13.Dönem Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu 8 mart etkinlikleri kapsamında  Muratpaşa Belediye’sinin  yenilik, buluş ve girişim destekleme merkezi ASSİM ‘in düzenlemiş olduğu ‘’Kadın ve Girişimcilik’’ konulu paneline konuşmacı olarak katıldı.

Farklı sektörlerde başarı hikayelerine imza atan 6 kadın girişimcinin konuk olduğu panelde konuşmacılar girişimci bir kadının anne, iş sahibi, çalışan gibi aynı anda birçok rol üstlendiği vurguladılar. Panelistler, başarılarını disiplinli çalışmalarına, işlerine olan tutkularına ve ne olursa olsun hayallerinden vazgeçmemiş olmalarına bağladılar.

Başarılı iş kadınları fırsat eşitliği sağlandığı takdirde kadınların büyük başarılara imza attığını ve gelecekte daha büyük başarılara ulaşacaklarını bildirdiler.

Meslektaşımız, üyemiz ve Proje sorumlumuz Ayşen Hamamcıoğlu’nu 8 mart Emekçi Kadınlar Günü’nde sözünü söyleyerek ve rol model olarak sunduğu katkılarından dolayı kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesinin düzenlemiş olduğu TMMOB’da Kadın Dayanışması 8 Mart etkinliğinde derneğimiz üyesi ve İzmir İl Temsilcimiz Makina Yüksek Mühendisi Güniz Gacaner Ermin konuşmacı olarak katılmıştır. Etkinlik öncesi Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, Başkan Vekili Banu Aydın, Sekreter Zerrin Ayazoğlu’na yeni dönemde yönetim kuruluna başarı dileklerimiz iletilmiştir.

Daha sonra İzmir Mimarlık Merkezinde düzenlenen seminerde Sayın Ermin TMMOB ve bağlı odalarında Kadın Örgütlenmesi konusunda bir sunum gerçekleştirmiştir. Sivil toplum örgütleri ve derneklerle yapılan işbirliği konuları dile getirilmiştir.

Ostim Teknik Üniversitesinin Girişimcilik ve Liderlik Grubu  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinlikler kapsamında bir etkinlik düzenledi.

“Sanayi ve Teknolojide Kadın: Hikayeyi Tersine Çevirmek” konulu bir panel düzenledi. MÜKAD Başkan Yardımcısı Züleyha Özcan, panelin “Stratejik Alanlarda Kadın Girişimciliği ve Koordinasyonu” bölümünde konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, sanayide kadının yeri, başarı hikayeleri ve tecrübe paylaşımları yapıldı.

Haberler & Duyurular , , , , , , , ,

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe